Сите големини на хартија. Големини на формати на листови А0 – А7

Сите големини на хартија. Големини на формати на листови А0 – А7

 

Тие беа создадени со цел да може да се стандардизира опремата за печатење. Сега на функција најпопуларната големина е А4. Најчесто е и во издавачките куќи – книгите најчесто се печатат на ваква хартија. Други формати се користат за различни цели, за кои ќе се дискутира подетално подолу. И за почеток, предлагаме да се запознаете со табелата со големини на вообичаени формати.

Големини на хартија

ВО меѓународна класификацијанајчесто користена ознака Адефинирани со стандардот ISO216. Тие имаат фиксен сооднос од 1:√2, кој се нарекува сооднос Лихтенберг. Форматот А0 се смета за главен, а секој следен формат се добива со прецизно пресекување на претходниот лист на половина. Значи, ако го преполовите листот А0, добивате формат А1 итн. Значи, точни димензииголемини на хартија се:

 • А0 – има површина од 1 квадратен метар, а страните – 841 × 1189 mm.
 • А1 – површината на листот е 0,5 квадратни метри. м., а страните – 594 × 841 мм.
 • А2 – површината е 25 дециметри, а страните се 420 × 594 mm.
 • А3 – површината на листот е 12,5 дециметри, а страните се 297 × 420 mm.
 • А4 е најпопуларниот формат со страни од 210x297mm.
 • А5 – има страни 210×148 mm.
 • А6 – дури два пати помала – 148×105 mm.

Каде што се користат различни големини на хартија

Најчестиот формат на кој се приспособени сите печатачи е . Се користи за печатење:

 • книги;
 • документи;
 • договори;
 • режиски трошоци и многу повеќе.

Некои канцелариски печатачи поддржуваат . Ова е големината на стандардните весници. А0 и А1 се користат за печатење:

 • постери;
 • постери;
 • ѕидни маси;
 • дијаграми.

Малите формати А5 и А6 се користат за производство на:

 • џебни книги;
 • тетратки;
 • тетратки.

Што да барате при изборот

Избор на големина на хартија мора да се земе предвид стандардни нормиза производи за кои се планира да се користи. Значи, ако се произведе брошура со мал тираж, која се планира да се репродуцира на печатач или копир, тогаш вреди да се запре на форматите А5 и А6. Ако купувате хартија за печатење документи, тогаш треба да ја изберете стандардната опција А4, бидејќи апсолутно сите модели на канцелариски печатачи се прилагодени за неа.

Ако планирате да испечатите постер, дефинитивно ќе ви треба печатач со голем формат. Голем формат може да се земе по проверка спецификациии дозволите на вашиот печатач. Така, изборот на форматот на листот мора да се направи земајќи ги предвид техничките толеранции на постојниот печатач, како и земајќи ги во предвид кој лист најдобро ќе печати за одредени цели.

Покрај форматот за печатачот, важни се следните параметри за хартија:

 • густина (најдобро – 80-90 g / m2);
 • непроѕирност (особено важно при дуплекс печатење);
 • влажност (најдобрата е 4,5%, но мали отстапувања се прифатливи);
 • дебелина (колку е подебел листот, толку е потешко);
 • мазност (влијае на конечниот квалитет на сликата);
 • отсекување (рабовите треба да останат мазни, без бруси);
 • електрификација (силно доведува до лепење на хартијата и погрешно внесување).

Зошто не треба да штедите на хартија

Заштедата на квалитетот на хартијата доведува до брзо абење и кинење на печатачите. И нивното поправка е веќе многу поскапо од разумното купување на добра хартија што ќе ја спаси вашата опрема. Значи, многу попрофитабилно е да се купат чисти и висококвалитетни листови со оптимална густина. И, се разбира, треба да го изберете вистинскиот формат за вашата идна слика.

Да, навистина, овие формати не се предавство, тие имаат одредена големина, која е одредена со меѓународните стандарди. Така ќе биде на пример во Русија и Турција. Што е многу погодно, бидејќи ние користиме документи насекаде. Тие доаѓаат од формат А0 (има еден). Има површина од еден квадратен метар. А сите други ја делат на половина и веќе се мерат. Еве ја аритметиката.

Форматите на листовите за хартија се одредуваат според објавениот и одобрен стандард: ГОСТ2.301-68

Главните големини на листови хартија произведени во сите фабрики во земјата се:

   • A1 (594841 mm.):Се користи во професионален распоред и дизајн;
   • A2 (420594 mm.):Професионална опција за уметнички дела на мајстори од различни области на уметноста. Најчесто се користи во печатница за печатење банери, од студенти за матура и термински трудови. Овој формат ќе им се допадне и на љубителите на DPI: тој е доста обемен и хармонично ќе се вклопи во околината;
   • А3 (297420 мм.): 2 пати зголемен формат на лист А4; оптимална за професионална студентска работа доделена во образовните институции. Слики, цвеќарство, декоративни панели, колажите направени во оваа големина изгледаат елегантно, минијатурно, се универзален подарок за празникот
   • А4 (210297 мм.):универзална опција за креативни луѓеособено децата кои почнуваат да учат да цртаат. Форматот на листот А4 е погоден за мали скици со мастило, фломастери, моливи, гел пенкала, како и за печатени материјали. Широко и често се користи во печатниците.

ФОТОГРАФИЈА:Слика направена во формат на лист А1

Во зависност од функционална наменаразлични видовиформати, листовите хартија може да се обработуваат со специјални компоненти или да имаат уникатна структурирана површина, на пример: хартија за акварел, перфорирана хартија, украсна хартија во боја, пастелна хартија. При работа со масла уметнички уредисе користи подебела хартија отпорна на влага, најчесто платна испружени на носилка.

многу корисна мала работа во ова прашање)) спасена веќе неколку пати))

Во согласност со ISO стандардите, кои се меѓународни, хартијата е поделена на голем број серии (A, B, C). Подолу е табела со овие серии, формат и големини.

Како што може да се види од табелата, хартијата од серијата А главно се користи за документи. За документи во Русија, се користи хартија А4.

Хартијата од серијата Б обично се користи за печатење производи. А хартијата од серијата C се користи за пликови.

А1 формат – 841 см на 594 см – ова е најголемиот формат, таканаречената хартија за цртање, формат А2 – 420 см на 594 см – ова е лист од точно половина од хартијата whatman пресечена, формат А3 – 297 см на 420 см – ова е повторно пресечете го форматот А2, но форматот А4 – 210cm x 297cm е најчестата големина на хартија што обично се печати и ксерифицира.

Порано постојано се збунував, иако користам само А4 формат, ми требаат други формати за избор на пасош или рамки за слики. Тоа е благодарение на оваа слика, сè стана јасно. Веќе не сум збунет, се надевам дека ќе ви се најде и вам.

Големината на форматите од серијата А (воспоставен од Меѓународниот стандард за големини на хартија, ISO 216, врз основа на метричкиот систем на мерки, што доаѓа од формат на лист хартија со површина од 1 m – големина А0).

формат на големина: ширина x должина (мм)

За технички документи се користат формати со голем сооднос, кои се формираат со повеќекратно примена на еден од стандардните формати долж долгата страна на листот. На пример, за серијата А, може да се формираат следните дополнителни формати.

За прв пат наидов на формати на хартија во институтот. Тогаш само дознав дека форматот се нарекува

А1 има големина од 841 на 594 милиметри,

А2 има големина од 420 на 594 милиметри,

А3 има големина од 297 на 594 милиметри,

но најпопуларниот формат, кој сега е во канцеларијата, во продавницата и на универзитетот, е А4. Неговиот формат е 210 на 297 милиметри.

Најголемиот формат е А0 (841мм на 1189мм.)

Потоа – А2. А2 ќе има големина од 420 мм. на 594 мм.

После тоа ќе има формат А3. А3 форматот има големина од 297 mm на 420 mm.

Најмалиот формат е А4. А форматот 4 го гледаме скоро секој ден и го користиме за време на копирите.

А4 има големина од 210 mm на 297 mm.

Мислам дека мојот одговор ти помогна.

Ти посакувам среќа.

A1, A2, A3, A4 се меѓународни големини на хартија.

Форматот А1 мери 841 милиметри на 594 милиметри;

Форматот А2 мери 420 милиметри на 594 милиметри;

Форматот А3 мери 297 милиметри на 594 милиметри;

Форматот А4 има големина од 210 милиметри на 297 милиметри (најчест формат).

Големина на формат А1 – 841×594

Големина A2 – 420×594

Големина А3 – 297×420

Големина А4 – 210×297

Сите серии (A, B, C) на постоечки формати на хартија се однесуваат на светскиот стандард ISO 216

Големини на формати А серија:

Формат A0 – 841 cm * 1189 cm

А1 формат – 841 cm * 594 cm

А2 формат – 420 cm * 594 cm

А3 формат – 297 cm * 594 cm

А4 формат – 210 cm * 297 cm

Формат А5 – 148 cm * 210 cm

Формат А6 – 105 см * 148 см

Подолу е табела со формати на големина од сите серии:

Стандардна големина на лист хартија е во согласност со ISO 216, меѓународниот стандард.

Големината на листот може лесно да се пресмета сами ако големината на листот е А0. Неговата површина е 1 метар квадратен, а димензиите се 8411189 mm. Последователните димензии на листовите се добиваат со делење на половина:

А1 594 mm x 841 mm

А2 420 mm x 594 mm

А3 297 mm x 420 mm

А4 210 mm x 297 mm

Секој формат на слика на датотека содржи информации за неговата ширина, како и нејзината висина во пиксели. Најпогодно е да се процени големината на сликата на големината на датотеката во мегабајти.

A1 – големина во mm – 594 x 841, CMYK 300dpi – 265,5 mb

A2 – големина во mm – 420 x 594, CMYK 300dpi – 132,8 mb

A3 – големина во mm – 297 x 420, CMYK 300dpi – 66,4 mb

A4 – големина во mm – 210 x 297, CMYK 300dpi – 33,2 mb

Пред сè, треба да се забележи дека големината на хартијата е стандардизирана големина на лист хартија. До денес, во различни регионии земји низ светот постојат неколку системи кои користат сосема различни формати. Сепак, доминираат само два, и тоа: меѓународниот, кој го користи стандардот А4 и сродните формати, и северноамериканскиот.

Меѓународниот систем на стандарди, кој користи формат на хартија А3, А4 итн., по правило се заснова на метричкиот систем на мерки. Доаѓа од формат на лист, кој има површина од 1 квадратен метар – големина А0. Висината и должината на таквата хартија во стандардната верзија е 1189 и 841 mm. соодветно, и во инчи, оваа вредност е 46,8 и 33,1, соодветно.

Меѓународниот стандард ISO 216, кој го има стекнато во наше време широка употребаво многу земји во светот, вклучува три серии на формати. Една од нив е серијата А, другите две се Б и Ц. Вториот се состои од формати на пликови наменети за листови кои припаѓаат на серијата А – големините во овој случај се поголеми за околу 7-8,5 проценти. Следно, можете да се запознаете со големини на хартија од неколку формати, особено, ќе ја дознаете големината А3:

 • Значи, ако имате прашање како „колку е форматот a1“, тогаш треба да кажете дека големината на хартијата на овој формат во mm е 841 × 594, а во инчи – 33,1 × 23,4.
 • Висината и должината на форматот А2 се 594 и 420 mm, соодветно. За да ги претворите овие вредности во попознати сантиметри, тие мора да се поделат со 10.
 • Големината на хартијата А3 е 420×297 mm. Дадена вредноство однос на сантиметри е 4,2 × 2,97 cm Ако го преведеме во пиксели за густина на слика од 300 dpi, тогаш големината на A3 ќе биде 4961 × 3508 пиксели.
 • Форматот А4, кој е широко користен, има висина од 297 и должина од 210 mm. Половина од лист А4 е еднаква на лист А5, чија големина е 210×148. За да се потврди ова, доволно е да се добие површината на двата листа и да се спореди едни со други: во првиот случај е 62370 mm2, а во вториот – 31080 mm2. Следно, ја делиме првата вредност со втората и добиваме приближен сооднос од 2 до 1, т.е. Еден лист А4 може да собере два листа А5.
 • Исто така, треба да се додаде дека корисниците често се прашуваат како се нарекува формат на хартија 10×15. Оваа големина на листот е најблиску до форматот А6, кој е висок 148 mm и долг 105 mm. – ако ги заокружите двете вредности, ќе добиете приближно 10 × 15 cm. Овој типхартијата е идеална за печатење фотографии кои подоцна ќе се најдат во фото албум.
 • Ако сте заинтересирани за формати поврзани со серијата Б, на пример, големина на хартија B2, тогаш таков лист има димензии од 500 × 707 mm, што, пак, е околу 20 проценти поголем од лист А2.

Како и сите предмети околу нас, хартијата има свои мерки и димензии. Покрај тоа, ова не е само должина, ширина или површина, тоа се прифатените соодноси на овие параметри. Постои табела со големини на хартија, каде што се запишуваат сите информации, во врска со лист хартија, кои се нарекуваат A2, B1 или C3. Тоа не се само букви и бројки, тоа е кодирање со одредена големина на хартија.

Што е формат

Форматот е големината на хартијата. Ги заменува зборовите како „должина“, „ширина“, „дијагонала“ и „површина“. Се согласувам, многу е полесно да се побараат А4 или А3 отколку да се именуваат големини на листови хартија во см Самиот концепт на овој термин се појави релативно неодамна – дури на почетокот на 20 век. Пред ова, секој издавач, и секој човек што се занимавал со печатницата, користел различни големинихартии што му одговараат.

Најпопуларниот беше златен сооднос“. Тој беше многу љубител на сликари и скулптори од ренесансата, соодветно, овие параметри се користеа и за мерење на листови. Ова беше незгодно за развојот на типографскиот бизнис и, воопшто, за широка употреба.

На крајот на краиштата, повеќе пригодна големиналистови, беше препознаен лист чии страни се поврзани како единица со квадратен коренод две. Ако таквото „парче“ е свиткано на половина, добиваме правоаголник чии страни се слични на првата, само со помал размер. Ова беше првиот чекор кон создавање на меѓународен стандард: системите ISO 216. Но, ова не е единствената класификација на формати. Има и други:

северноамерикански стандард;

јапонски стандард;

гостин примен во нашата земја.

Меѓународен систем

Најчести се ISO 216 и северноамериканскиот стандард. Големините на листовите А1 А2 А3 А4 итн. се однесуваат на првиот систем, кој е вообичаен во Европа и поранешните советски републики.

Основата на која се мерат димензиите на хартијата од формат А е хартијата whatman A0 – има површина еднаква на 1 m 2, а сите последователни димензии се половина од неа.

Односно, А1 е половина од А0, А2 е четвртина од А0 итн.

Хартијата за печатење најчесто има формат А4 – таа е стандардна. Во земјите од англиско говорно подрачје како ОК, Нов Зеланди Австралија, долго време е главната големина на деловното писмо.

Нашата земја имаше свој систем за мерење – според ГОСТ, форматот на големината на хартијата во cm се разликуваше од меѓународниот систем. Главната разлика е во тоа што кај ISO 216 мерењата се прават во милиметри, додека кај нас сантиметрите се попознати. Но, бидејќи ние главно користиме опрема од увоз, која е фокусирана на европските стандарди, тогаш го имаме и форматот А најпопуларен.

Други опции

Големините на хартијата на форматот според меѓународниот стандард се поделени во неколку серии:

Секој разбира каде се користат големини на листови А1 А2 А3 А4, тие се многу чести Секојдневниот живот. Често се среќаваат и други серии, тие едноставно не се толку познати.

На пример, серијата Б речиси никогаш не се користи во канцеларија, но често се користи за создавање книги, постери, пликови или каков било вид на лична карта. Б0 е некаде помеѓу А0 и А1 и е широк 1 метар, за разлика од А0. Но, форматот C се користи само за пликови, а неговата дефиниција може да се најде во табелата со стандардите ISO 269.

 

Северноамериканскиот стандард се користи во САД, Канада и делови од Мексико. Се потпира на општо прифатените параметри, но во исто време има мали разлики: прво, тие користат инчи како мерна единица, а не mm, и, соодветно, различните големини на хартија имаат различна ознака од нашата.

Познавањето на форматите е задолжително ако се занимавате со градежништво, архитектура или треба да правите цртежи и визуелни помагалапоради други причини.

табела со големина

Висина x должина (мм) Висина x должина (” инчи) пиксели *
2378 x 1682 mm 93,6 x 66,2 инчи 28087 x 19866 px
1682 x 1189 mm 66,2 x 46,8 инчи 19866 x 14043 px
46,8 x 33,1 инчи
33,1 x 23,4 инчи
23,4 x 16,5 инчи
16,5 x 11,7 инчи
11,7 x 8,3 инчи
8,3 x 5,8 инчи
5,8 x 4,1 инчи
4,1 x. 2,9 инчи
2,9 x 2,0 инчи
2,0 x 1,5 инчи
1,5 x 1,0 инчи

И покрај фактот дека е 21 век, ера на дигитални технологии, ние продолжуваме да користиме различни листови хартија. Големината А1 е една од најпопуларните големини на хартија, која се користи не само за лични, туку и за индустриски цели.

Формат и својства

Целата хартија произведена за канцелариски продавници е направена по посебни стандарди. За контрола на квалитетот сега се користи стандардот ISO 216. Овој стандард е создаден во 1975 година и е полојален на производителите, бидејќи. ви овозможува да направите мали грешки при ослободување на големината А1 во mm.

Ајде да видиме какви грешки дозволува стандардот за хартија.

За цртање листови помали од 15 сантиметри или 5,9 инчи, 1,5 mm (плус или минус);

За листови чии стандардни параметри се движат од 15 cm (5,9”) до 60 cm (23,6”), грешката е 2 mm;

За сите производи од хартија, кои се поголеми од 600 милиметри (23,6 инчи), можна е грешка до 3 mm.

Покрај димензиите, секоја хартија има таква карактеристика како густина. Повеќето чест гостин е густината од 80 грама на метар квадратен. Ова класична верзијаза општо печатење.

Бидејќи димензиите на листот А1 во сантиметри се многу поголеми од дозволените можности на домашен печатач, печатењето дома на таква хартија е многу проблематично. Но, за да направите апликација, цртеж или постер е секогаш добредојден. Алтернативно, можете да ги дознаете димензиите на A1 во cm, да развиете распоред на компјутер, да контактирате со печатница. И по неколку дена да добиете совршено испечатен производ.

Назад кон нашите…стандарди

Како и секоја стандарден параметар, ISO 216 има свои, фиксни индикатори и „аксиоми“.

Точност на мерење – милиметри. Не дека е тешко да се измери во помали единици, но дома е многу, многу тешко. Канцеларијата има сличен проблем, така што должината и ширината на хартијата се заоблени до мм.

Форматот А0 е еден квадратен метар. Токму тој се смета за хартија за цртање и затоа фразата „каква големина е хартијата за цртање А1?“, која често неинтелигентните деца и нивните родители ја прашуваат до продавачите на канцелариски продавници, е погрешна од самиот почеток.

Ако ја поделите должината на листот со неговата ширина, се добива вредност од 1,4142. Оваа вредност не се менува во формат А2 или А4. Се менува само површината, но не и пропорционалната вредност на страните.

За да ја пресметате должината и ширината на A(n), треба да го пресечете A(n-1) на половина. Во овој случај, треба да пресечете нормално на долгата страна (или паралелно со кратката). Наместо долги пресметки, можете да ја погледнете завршената плоча, која ги означува димензиите на форматот А1, А2 итн.

Бидејќи стандардот според кој се прави хартијата дозволува грешки, невозможно е со сигурност да се знае колку mm во А1. Сè што можете да направите е да дознаете вистинските деталиспоред табелата и се надевам дека компанијата не отстапила многу од нормата. Меѓутоа, ако користите Whatman хартија за цртање или постер, овие неколку милиметри не играат никаква улога.

Големината на хартија А1 стана популарна релативно неодамна – за околу десет до дваесет години.

Има две апликации – на Интернет или во реалниот живот.

Уметнички училишта, секакви кругови за цртање и везење, за сите тие бараа материјали со голем формат. И тогаш овој формат дојде на помош. Одличен е за цртање, често со рамка што професионалните уметници сакаат да ја користат за скицирање, а почетниците за белешки.

Форматот А1 во сантиметри не се разликува од форматот во mm, точката е само во мерни единици. Листот А1 е долг 84,1 cm и широк 59,4 cm. Почетните уметници често погрешно веруваат дека квалитетот на хартијата зависи од единиците на димензиите на хартијата. Но, густината и големината не се поврзани на кој било начин – имајте го ова на ум при изборот на производ.

Што се однесува до Интернет, многу е лесно да се одреди форматот А1 во пиксели, дури и не мора да барате различни таблички. Во програмите за обработка и креирање фотографии, се поставуваат вградени броеви, вкл. – големини на хартија. Можете безбедно да го користите вградениот модул за поставување големина на хартија во вашиот компјутер и да не се сомневате во исправноста на податоците.

табела со големина

Висина x должина (мм) Висина x должина (” инчи) пиксели *
2378 x 1682 mm 93,6 x 66,2 инчи 28087 x 19866 px
1682 x 1189 mm 66,2 x 46,8 инчи 19866 x 14043 px
46,8 x 33,1 инчи
33,1 x 23,4 инчи
23,4 x 16,5 инчи
16,5 x 11,7 инчи
11,7 x 8,3 инчи
8,3 x 5,8 инчи
5,8 x 4,1 инчи
4,1 x. 2,9 инчи
2,9 x 2,0 инчи
2,0 x 1,5 инчи
1,5 x 1,0 инчи

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Shopping Cart
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Политика на приватност:

Карикатури Mk ("Карикатури") operates karikaturi.mk and may operate other websites. It is Карикатури policy to respect your privacy regarding any information we may collect while operating our websites.

Website Visitors

Like most website operators, Карикатури collects non-personally-identifying information of the sort that web browsers and servers typically make available, such as the browser type, language preference, referring site, and the date and time of each visitor request. Карикатури purpose in collecting non-personally identifying information is to better understand how Карикатури visitors use its website. From time to time, Карикатури may release non-personally-identifying information in the aggregate, e.g., by publishing a report on trends in the usage of its website.

Карикатури also collects potentially personally-identifying information like Internet Protocol (IP) addresses for logged in users and for users leaving comments on karikaturi.mk blogs/sites. Карикатури only discloses logged in user and commenter IP addresses under the same circumstances that it uses and discloses personally-identifying information as described below, except that commenter IP addresses and email addresses are visible and disclosed to the administrators of the blog/site where the comment was left.

Gathering of Personally-Identifying Information

Certain visitors to Карикатури websites choose to interact with Карикатури in ways that require Карикатури to gather personally-identifying information. The amount and type of information that Карикатури gathers depends on the nature of the interaction. For example, we ask visitors who sign up at karikaturi.mk to provide a username and email address. Those who engage in transactions with Карикатури are asked to provide additional information, including as necessary the personal and financial information required to process those transactions. In each case, Карикатури collects such information only insofar as is necessary or appropriate to fulfill the purpose of the visitor's interaction with Карикатури. Карикатури does not disclose personally-identifying information other than as described below. And visitors can always refuse to supply personally-identifying information, with the caveat that it may prevent them from engaging in certain website-related activities.

Aggregated Statistics

Карикатури may collect statistics about the behavior of visitors to its websites. Карикатури may display this information publicly or provide it to others. However, Карикатури does not disclose personally-identifying information other than as described below.

Protection of Certain Personally-Identifying Information

Карикатури discloses potentially personally-identifying and personally-identifying information only to those of its employees, contractors and affiliated organizations that (i) need to know that information in order to process it on Карикатури behalf or to provide services available at Карикатури websites, and (ii) that have agreed not to disclose it to others. Some of those employees, contractors and affiliated organizations may be located outside of your home country; by using Карикатури websites, you consent to the transfer of such information to them. Карикатури will not rent or sell potentially personally-identifying and personally-identifying information to anyone. Other than to its employees, contractors and affiliated organizations, as described above, Карикатури discloses potentially personally-identifying and personally-identifying information only in response to a subpoena, court order or other governmental request, or when Карикатури believes in good faith that disclosure is reasonably necessary to protect the property or rights of Карикатури, third parties or the public at large. If you are a registered user of an Карикатури website and have supplied your email address, Карикатури may occasionally send you an email to tell you about new features, solicit your feedback, or just keep you up to date with what's going on with Карикатури and our products. If you send us a request (for example via email or via one of our feedback mechanisms), we reserve the right to publish it in order to help us clarify or respond to your request or to help us support other users. Карикатури takes all measures reasonably necessary to protect against the unauthorized access, use, alteration or destruction of potentially personally-identifying and personally-identifying information.

Cookies

A cookie is a string of information that a website stores on a visitor's computer, and that the visitor's browser provides to the website each time the visitor returns. Карикатури uses cookies to help Карикатури identify and track visitors, their usage of Карикатури website, and their website access preferences. Карикатури visitors who do not wish to have cookies placed on their computers should set their browsers to refuse cookies before using Карикатури websites, with the drawback that certain features of Карикатури websites may not function properly without the aid of cookies.

Business Transfers

If Карикатури, or substantially all of its assets, were acquired, or in the unlikely event that Карикатури goes out of business or enters bankruptcy, user information would be one of the assets that is transferred or acquired by a third party. You acknowledge that such transfers may occur, and that any acquirer of Карикатури may continue to use your personal information as set forth in this policy.

Ads

Ads appearing on any of our websites may be delivered to users by advertising partners, who may set cookies. These cookies allow the ad server to recognize your computer each time they send you an online advertisement to compile information about you or others who use your computer. This information allows ad networks to, among other things, deliver targeted advertisements that they believe will be of most interest to you. This Privacy Policy covers the use of cookies by Карикатури and does not cover the use of cookies by any advertisers.

Политика на приватност Changes

Although most changes are likely to be minor, Карикатури may change its Политика на приватност from time to time, and in Карикатури sole discretion. Карикатури encourages visitors to frequently check this page for any changes to its Политика на приватност. If you have a karikaturi.mk account, you might also receive an alert informing you of these changes. Your continued use of this site after any change in this Политика на приватност will constitute your acceptance of such change.

Save settings
Cookies settings

Кошничка

Your Cart is Empty

Врати се горе
Scroll to Top